Що таке депресія?

Категорія:
Депресія
Дата публікації:

Це нормально відчувати сум та відчай у відповідь на життєві події, такі як втрата, значні зміни в житті, стрес або розчарування. У більшості випадків сумні почуття зникають, коли ви примирюєтесь зі змінами у вашому житті. У ситуаціях, таких як втрата, ці почуття можуть зберігатися протягом кількох місяців і повертатися у значущі моменти, такі як дні народження та річниці, пов’язані з втраченою близькою людиною. Однак, якщо у вас є часи, коли ви можете насолоджуватися речами, цей сум не є ознакою депресії.

Депресія – це розлад, який характеризується надмірним сумом, втратою інтересу до приємних речей та низькою мотивацією.

Депресія є поширеним явищем. Один з трьох людей відчує епізод великої депресії на якомусь етапі свого життя. Хоча більшість випадків депресії є легкими, близько одного з десяти людей матимуть помірний або важкий епізод.

Які ознаки депресії? 

Фізичні симптоми:

  • Втрата апетиту з надмірною зміною ваги.
  • Втрата інтересу до сексу.
  • Втрата енергії, навіть коли фізично не активні.
  • Втрата сну, незважаючи на відчуття виснаження, або
  • Надмірний сон або сон більше, ніж зазвичай.
  • Уповільнена активність і мова.

Психологічні симптоми:

  • Відчуття нещастя протягом тижнів.
  • Втрата інтересу або задоволення від звичайних занять.
  • Уповільнене або неефективне мислення з поганою концентрацією.
  • Труднощі з прийняттям рішень або вирішенням проблем.
  • Постійне почуття провини і самокритичні думки.
  • Думки про самопошкодження або бажання померти.

Що викликає депресію? 

Ніхто точно не знає, що саме викликає депресію. Генетичні фактори відіграють важливу роль у багатьох випадках депресії, коли вона здається спадковою (як і інші розлади настрою), і приблизно 30% схильності до депресії зумовлені генетичними впливами.

Стресові життєві події також відіграють роль у виникненні депресії. Тривалі конфлікти з іншими людьми можуть негативно впливати на наше благополуччя, як і інші соціальні та екологічні стресори, такі як фінансові труднощі, вихід на пенсію, безробіття, народження дитини, самотність або втрата когось чи чогось важливого. У вразливих людей ці стресові життєві події можуть бути достатніми, щоб спричинити або погіршити депресію.

Стиль особистості також є важливим фактором. Коли люди знаходяться в депресії, вони зазвичай мають дуже негативне уявлення про себе та світ. Вони не помічають хорошого, а погані речі здаються непереборними. Деякі люди мають тенденцію сприймати себе та світ саме так навіть тоді, коли вони не в депресії. Іншими словами, у них може бути депресивний стиль особистості.

Інші можливі причини депресії, які не слід ігнорувати, – це фізичні захворювання або ліки. Мононуклеоз, грип, гепатит, гормони щитовидної залози, анемія, діабет, протизаплідні таблетки, алкоголь та наркотики або певні ліки, такі як ті, що використовуються для лікування серцевих захворювань або станів, пов’язаних з артеріальним тиском, можуть викликати симптоми депресії.